Shopping
De fleste større indkøbscentre har åbent alle ugens syv dage, men i landdistrikterne vil der være lukket om søndagen. De mest almindelige åbningstider er mandag-lørdag 9 – 17 og søndag 9 – 14. Kunsthåndværk, smykker, diamanter og tøj er de fleste steder ca. 30% billigere end i Danmark.

Drikkepenge
De sydafrikanske lønninger er generelt lave, hvorfor drikkepenge er mere end velkomne. Det er almindeligt at give 10 – 15% i drikkepenge på hoteller og restauranter, mens guider og rangers forventer drikkepenge afhængig af deres indsats. Dragere i lufthavne og på hoteller betales med mindst 5 rand, og chaufføren på en rundrejse bør betales med 15 – 20 rand. Og får man forruden vasket på benzinstationen, eller servicen i øvrigt er i orden, runder man op til et passende beløb.

Drikkevand
I alle de større byer kan vandet drikkes direkte fra hanen, hvorimod man ude på landet bør være mere påpasselig og medbringe vand på flaske. Det er under alle omstændigheder en god ide at medbringe vand, da det er helt afgørende med tilstrækkelig væske på fx lidt længere ture. OBS! PÅ SHAKATI DRIKKER VI KUN KØBE VAND

Elektricitet
Generelt 220/230 volt. Adaptere til europæiske stik er nødvendige.

Veje og kørsel
Sydafrika har venstrekørsel. Brug af sikkerhedssele er obligatorisk. Hastighedsgrænserne er 120 km/t på motorveje, 60 km/t i bymæssig bebyggelse og 100 km/t uden for byerne. Landets infrastruktur er god og vejene meget velholdte og mindst lige så gode som i Europa. Vær dog opmærksom på, at folk generelt kører, som det passer dem og øjenkontakt til sine medbilister og en vis portion frækhed kan være afgørende.

Sprog
Der er 11 officielle sprog i Sydafrika, hvoraf hovedsproget er afrikaans, men langt de fleste sydafrikanere taler dog engelsk i en eller anden dialekt, fx enten med afrikaans eller hollandsk accent.

Tidsforskel
Sydafrika er en time foran Danmark om vinteren, men når det er sommertid i Danmark, er der ingen tidsforskel.

Sikkerhed i Sydafrika
Sydafrika har et dårligt rygte som et kriminelt land. Det er både rigtigt og forkert. Det er to ting, du skal tage højde for, når du rejser til Sydafrika. Det første er, at langt de fleste sydafrikanere – sorte som hvide – en venlige og gæstfrie folk, som ønsker dig den bedst mulige ferie i deres land.

Det andet er, at store dele af befolkningen lever i dyb fattigdom. Meget af den kriminalitet, du kommer til at høre om – men forhåbentligt ikke vil opleve – skyldes det. Folk stjæler ofte i desperation. Hvis du bliver udsat for et tyveri eller røveri, så opfører dig roligt, og gør som du bliver bedt om. Så sker der sjældent noget – bortset fra at du mister dine penge, dit kamera, mobiltelefon og dit ur. Men det kan erstattes. Det kan dit liv ikke.

Dertil kommer, at du skal være opmærksom på, hvor du bevæger dig. Gå ikke alene efter mørkets frembrud. Tag ikke ud til sorte boligområder og ghettoer på egen hånd. Tag derud med en guide, der kender området.

Der er en række almindelige sikkerhedsråd som at klæde sig ydmygt, lade værdisager blive på hotellet, medbringe begrænset antal penge og kreditkort og ikke prale med smykker og dyre kameraer. Følg de gode råd om sikkerhed, du får på turistkontorerne og hotellet. 

Om rejsen
Shakati Rejser arrangerer 10 dages rejser til Sydafrika med få gæster.
Reservatet Shakati ligger i det nordøstlige Sydafrika og er på ca. 630 hektar med mange forskellige dyr.